Tips about investing in Dutch Real Estate for realtors
| | |

Tips voor het investeren in Nederlands Vastgoed

De invoering van de Woningwet Betaalbare Huur en de Wet op Vaste Huurcontracten heeft de vastgoedmarkt veranderd, wat het investeren in vastgoed uitdagender maakt. Hier zijn enkele belangrijke tips om je te helpen bij het investeren:

Tip 1 – Genoeg huurpunten

Verhuur alleen woningen met minimaal 187 huurpunten. Dit zorgt ervoor dat je in de vrije sector verhuurt. Het is handig om wat extra punten te hebben (bijvoorbeeld 195), om eventuele interpretatieverschillen voor te zijn als de huurder de punten laat toetsen door de Huurcommissie.

Tip 2 – Duurzaamheidsniveau

Probeer woningen te verhuren met een goed energielabel (B of hoger). Huurders hechten hier waarde aan, en het belang van energielabels zal naar verwachting toenemen in toekomstige regelgeving.

Tip 3 – Vermijd Hoge Overdrachtsbelasting

Voor niet-zelfbewoonde woningen geldt een overdrachtsbelasting van 10,4% (vanaf 2025: dat 8%)! Hoewel dit niet altijd te vermijden is, zijn er enkele manieren om deze belasting mogelijk te omzeilen:

Tip 3A – Houd je Oude Woning Aan

Bij verhuizing kan het gunstig zijn om je oude woning te behouden en te verhuren, mits deze voldoende huurpunten heeft (zie Tip 1). Zo krijg je een verhuurobject zonder extra overdrachtsbelasting.

Tip 3B – Koop een Nieuwbouwwoning

Voor nieuwbouwwoningen geldt geen overdrachtsbelasting. Wel betaal je btw, die al in de koopprijs zit en marktconform zou moeten zijn. Controleer dit zelf.

Tip 3C – Woon Zelf Eerst in de Woning

Overweeg om zelf minimaal zes maanden in de woning te gaan wonen. Zo betaal je geen 10,4% overdrachtsbelasting. Hoewel er geen strikte termijn is, is een periode van ongeveer zes maanden aan te raden.

Tip 4 – Controleer de Opkoopbescherming

Wil je een woning kopen om te verhuren, controleer dan of de Opkoopbescherming van toepassing is. Deze wet verbiedt mogelijk verhuur van woningen met een lage WOZ-waarde voor een bepaalde periode na eigendomsverkrijging. Kijk bij de gemeente voor de exacte voorwaarden.

Tip 5 – Toestemming Vereniging van Eigenaren

Bij appartementen is het essentieel om te checken of verhuur door de Vereniging van Eigenaren (VvE) wordt toegestaan. Vaak is toestemming nodig. Controleer dit bij de verkoopmakelaar en in de splitsingsakte.

Tip 6 – Toestemming van de Bank

Heb je een hypotheek op de woning die je wilt verhuren? Dan is toestemming van de bank vereist. Zonder toestemming verhuren kan ernstige gevolgen hebben. Als de bank akkoord gaat, vragen ze waarschijnlijk om een speciale verhuurhypotheek. De rente hiervan ligt meestal hoger, en de bank kan eisen dat je minstens 30% van de marktwaarde in verhuurde staat hebt afgelost of aan eigen vermogen hebt.


Vergelijkbare berichten