Verschil Tussen Dwingend en Afdwingbaar Recht
Afdwingbaar Recht tot 1 juli 2024
Tot 1 juli 2024 viel het woningwaarderingssysteem onder ‘afdwingbaar recht’. Dit hield in dat huurders zelf actie moesten ondernemen als hun huur te hoog was, bijvoorbeeld door naar de Huurcommissie te stappen om een lagere huur te verkrijgen.
Dwingend Recht vanaf 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 is het woningwaarderingssysteem ‘dwingend recht’ geworden. Dit betekent dat het een landelijk geldende norm is waaraan verhuurders zich moeten houden. Het is nu verboden om van het woningwaarderingssysteem af te wijken als dit nadelig is voor de huurder. Verhuurders mogen geen huur vragen die hoger is dan het ‘WWS maximum’ – het maximale huurbedrag dat is gebaseerd op het puntensysteem.
Handhaving
De controle op naleving wordt nu strenger. Gemeenten zijn belast met het toezicht op de naleving van deze regels. Hoewel het aanvankelijk lastig leek om regels te handhaven voor duizenden huurwoningen boven de puntennorm, wordt de controle nu aangescherpt. Vanaf 1 januari 2025 zijn verhuurders verplicht om een puntenberekening uit te voeren (ook voor woningen in de vrije sector) en deze bij het huurcontract te voegen. Huurders die zich inschrijven bij de gemeente (bijvoorbeeld bij verhuizing) moeten hun huurcontract met puntenberekening indienen. Zo kan een gemeentemedewerker direct controleren of de huurprijs binnen het toegestane maximum valt.
Vanaf 1 juli 2024 is het niet langer toegestaan om een woning te verhuren voor een huurprijs boven het wettelijk vastgestelde maximum, zelfs niet als de huurder daarmee akkoord gaat omdat hij tevreden is met de woning.
Mag een Huurder Instemmen met een Huurprijs boven het WWS-Maximum?
Nee, dit is niet toegestaan. Nu het woningwaarderingssysteem onder dwingend recht valt, kan een huurder niet akkoord gaan met een huurprijs boven het wettelijk maximum, zelfs niet via een schriftelijke overeenkomst. De gemeente kan zowel de huurder als de verhuurder bestraffen bij te hoge huurprijzen, en verhuurders lopen het risico op flinke boetes bij overtreding.
Gemeentelijke Controle op Huurverhogingen
Gemeenten kunnen ook optreden als een verhuurder de huur te veel verhoogt. Huurverhogingen zijn aan een maximum gebonden, en gemeenten zullen toezien op naleving van deze limieten en waar nodig ingrijpen.