| | |

Wat je moet weten over woninggebreken: Verplichtingen van koper en verkoper

Als je een huis koopt of verkoopt, is het belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor eventuele gebreken. Verkopers hebben een mededelingsplicht, terwijl kopers een onderzoeksplicht hebben. Dit betekent dat beide partijen hun rol moeten vervullen om verrassingen achteraf te voorkomen.


Wat is de mededelingsplicht van verkopers?

Verkopers zijn verplicht om de koper te informeren over gebreken die zij kennen en die niet direct zichtbaar zijn. Dit geldt vooral als deze gebreken het gebruik van de woning beïnvloeden. Als een verkoper onwetend is van een onzichtbaar gebrek, is hij alleen aansprakelijk als dit gebrek normaal gebruik van de woning onmogelijk maakt.

Voor gebreken die je als koper zelf kunt zien, is de verkoper niet verantwoordelijk. Dat maakt het belangrijk om goed naar een woning te kijken voordat je het koopt.


Wat als er een makelaar betrokken is?

Wanneer een makelaar de verkoop begeleidt, neemt deze de mededelingsplicht van de verkoper over. Een makelaar mag geen informatie achterhouden en is zelfs aansprakelijk als hij kopers misleidt. Het is de taak van de makelaar om ervoor te zorgen dat de verkoper aan zijn mededelingsplicht voldoet.


Wat betekent de onderzoeksplicht voor kopers?

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je actief vragen moet stellen en onderzoek moet doen naar mogelijke gebreken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van de ingevulde vragenlijst van de verkoper, een bezichtiging of specialistisch onderzoek. Door je onderzoek serieus te nemen, kun je je voorbereiden op eventuele herstelkosten.


Aansprakelijkheid na de koop

Na het tekenen van een standaard NVM/VBO-koopcontract ben je als koper verantwoordelijk voor zichtbare en onzichtbare gebreken. De verkoper garandeert echter dat de woning normaal gebruikt kan worden, tenzij er expliciete afspraken anders aangeven. Let dus goed op de kleine lettertjes!


Het is belangrijk dat zowel kopers als verkopers hun verantwoordelijkheden kennen. Dit voorkomt problemen en zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *